
Koulutuksen sisältö
Ohjelma koostuu kuudesta moduulista, joissa hyödynnetään monipuolisesti lähiopetusta, verkkoluentoja sekä itsenäistä etäopiskelua. Verkottuminen muiden osallistujien kanssa tukee oppimista. Ohjelma on mahdollista linkittää omaan organisaatioonne räätälöidyillä analyyttisillä tehtävillä, joiden tekemiseen saat tukea kouluttajilta ja ProComin tiimiltä.
Koulutusmoduulit
Koulutuspäivän ajankohta: 15.9.2022
Sisältö: Teemme katsauksen kriisin määritelmiin, kontekstiin ja toimijoihin vertaillen suomalaista ja kansainvälistä kriisiviestintää. Luomme yleisen hahmotuksen organisaation kriisiin liittyviin toimintaedellytyksiin, joihin pureudutaan tarkemmin seuraavissa moduuleissa.
Koulutuspäivän ajankohta: 6.10.2022
Sisältö: Tutkimme kriisejä ja kriisiviestintää toimintaympäristön sekä megatrendien kautta. Arvioimme kriisiviestinnän prosesseja ja mielipidevaikuttamista moniarvoisen yhteiskunnan monimutkaisessa mediaympäristössä. Tarkastelemme organisaation toimintaverkostoja, joista mediasuhteet ovat yksi keskeisimmistä kriisiä ajatellen. Maineen ja luottamuksen merkitys tulee toden teolla näkyviksi vasta kriisien keskellä.
Koulutuspäivien ajankohta: 2.–3.11.2022
Sisältö: Intensiivijakso, kahden päivän kriisinkestävyyttä vahvistava kokonaisuus. Tarkastelemme ennakointityötä ja sen merkitystä kriiseissä. Millaiset valmiudet viestijällä ja organisaatiolla tulee olla selviytyäkseen kriisin hetkellä? Miten julkinen ja yksityinen organisaatio eroaa kriisityössä toisistaan vai eroaako? Pohdimme organisaation toimintaympäristön muutoksia ja niiden vaikutuksia strategiaan sekä viestijän työhön. Liikumme strategisella, operatiivisella ja inhimillisellä ulottuvuudella. Parhaimmillaan myös akuutti kriisiviestintä toimii kaikilla kolmella tasolla.
Koulutuspäivän ajankohta: 10.11.2022
Sisältö: Kriisin kokijana on aina ihminen – yksin ja yhdessä toisten kanssa. Yksilöt ja yhteisöt käsittelevät kriisiä koskevaa informaatiota omien kokemustensa, tulkintojensa ja emootioidensa kautta. Reaktiot ovat seurausta monimutkaisista yksilö- ja yhteisöpsykologisista prosesseista, jotka ovat usein tiedostamattomia ja vaistonvaraisia.
Jos haluat ymmärtää median toimintaa kriisissä, pyri tunnistamaan kriisin keskiössä oleva tunne. Sitä mediakin seuraa, joskus jopa ruokkii sitä. Tässä moduulissa tarkastelemme ihmistä ja yhteisöä psykologisina toimijoina kriisin keskellä. Teemme näkyviksi psykologisia prosesseja viestinnän kannalta relevantilla tavalla.
Koulutuspäivän ajankohta: 13.12.2022
Sisältö: Kriisi on aina poikkeustilanne myös mentaalisesti. Sen keskellä toimivien ihmisten toimintakyky on ratkaisevaa organisaation selviytymiselle kriisin keskellä. Yksilöiden ja yhteisön resilienssikyky on kokoelma taitoja sekä toimintamalli, joilla voidaan tehdä psykologisesti turvallistavaa, tavoitteellista kriisiviestintää. Toimintakykyiset organisaatiot ja työyhteisöt ovat osa myös yhteiskunnan kykyä kestää kriisejä.
Haluatko lisätietoja koulutusmoduulien sisällöistä?
Jättämällä yhteystietosi postituslistallemme lähetämme sinulle lisätietoa koulutusohjelmasta ja laajan kuvauksen koulutusmoduulien sisällöistä.

Kriisiviestinnän koulutusohjelma on suunniteltu ProComin vuosikymmenten kokemuksella yhdessä pitkän linjan viestintäammattilaisten kanssa. Ohjausryhmässä toimivat:
- Viestinnän asiantuntija ja sovittelija Anna Ståhle (ent. Sorainen)
- Senior Advisor Taneli Hassinen
- Yliopistonlehtori, kriisiviestinnän tutkija VTT Salli Hakala
- ProCom Oy:n koulutusjohtaja, Miia Rosenqvist
- ProComin toimitusjohtaja, FT Elina Melgin
Ohjausryhmän jäsenistä Anna Ståhle, Taneli Hassinen sekä Salli Hakala toimivat ohjelman pääkouluttajina. Koulutuksessa kuullaan myös muita asiantuntijoita sekä tutustutaan yritysten ja organisaatioiden kriisiviestintätyöhön case-esimerkkien avulla.