
Tuomaristo ja arviointialueet
Oma Media 2023 -tuomaristossa on omat tuomarit sisällöille, vastuullisuudelle, visuaalisuudelle, käytettävyydelle, podcasteille ja vuosikertomusten toimintakertomukselle ja tilinpäätökselle.

Sisällöt
Raine Tiessalo
Raine Tiessalo on Perheyritysten liiton viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja. Aiemmin Tiessalo on työskennellyt globaalin sijoittajauutistoimisto Bloomberg Newsin toimittajana ja Ylen kirjeenvaihtajana Pariisissa. Tiessalo perusti 2019–2020 Suomen suurimpien yritysten johtajille suunnatun MustRead Executive -uutiskirjemedian toimien samalla julkaisun päätoimittajana. Tiessalo on toiminut myös johtajana viestintätoimisto Kreabilla.
SISÄLTÖJEN ARVIOINTI: Raine arvioi kilpailussa medioiden sisältöjen laatua ja luettavuutta muun muassa kielen ja rakenteen, uskottavuuden, hyödyllisyyden ja palvelun näkökulmista sekä kuinka sisällöllä onnistutaan tuomaan oman organisaation erityisosaamista esiin.
Medioiden sisällöissä arvioidaan niiden laatua ja luettavuutta muun muassa kielen ja rakenteen, uskottavuuden, hyödyllisyyden ja palvelun näkökulmista sekä kuinka sisällöllä onnistutaan tuomaan oman organisaation erityisosaamista esiin.

Visuaalisuus
Petri Salmela
Petri Salmela on graafisen suunnittelun toimisto Dog Designin AD ja yksi kolmesta perustajaosakkaasta. Hän suunnittelee visuaalisia ilmeitä ja huolehtii niiden toteutumisesta laadukkaasti asiakkaiden kaikessa viestinnässä. Salmelan visuaalisen viestinnän osaamista tukee kokemus AD- ja graafikkotyöstä eri lehtitaloissa ja rakkaus kirjamuotoiluun. Nyt hän on myös tarttunut liikkuvan kuvan haasteisiin. Vapaa-aikana hänet löytää usein puutarhasta tai metsästä.
VISUAALISUUDEN ARVIOINTI: Oma Media -arviossa Petrin näkökulma on visuaalisuudessa. Jokainen organisaatiosta lähtevä viesti on osa identiteettiä ja siinä ulkoasu on tärkeässä osassa. Onnistuessaan visuaalinen ilme tukee brändiä, sekä auttaa tiedon löytymistä ja ymmärtämistä.
Organisaatiomedioita arvioidaan visuaalisuuden näkökulmasta: Hyvä organisaatiomedian ilme auttaa tiedon löytämistä ja ymmärtämistä, ja media on osa organisaation viestintäkokonaisuutta. Onnistunut media ylläpitää ja rakentaa yhtenäistä visuaalista identiteettiä ja erottaa sen muista vastaavista.

Vaikuttavuus ja käyttäjälähtöisyys
Kaisa Alapartanen
Kaisa Alapartanen (KTM) on viestinnän konsultti sekä käyttäjäkeskeisen oman median rakentamisen asiantuntija. Kaisa on toiminut organisaation oman median rakentamisen parissa jo lähes 20 vuotta. Digitaalinen palvelukehitys, käyttäjän osallistavat menetelmät sekä asiakaskokemuksen optimointi sisältöjen avulla ovat Kaisan ydinosaamista. Vapaa-ajalla Kaisaa liikuttaa jooga, juoksu ja jazz-laulu.
VAIKUTTAVUUDEN JA KÄYTTÄJÄLÄHTÖISYYDEN ARVIOINTI: Kaisa arvioi medioiden vaikuttavuutta eli sitä, miten vahva median konsepti on ja kuinka käyttäjälähtöisesti mediaa rakennetaan. Vaikuttavuuden arvioinnin perustana on oman median konsepti, johon median sidosryhmät ja tavoitteet on määritelty. Vaikuttava media palvelee sidosryhmiä ja toteuttaa organisaation strategiaa. Vaikuttavuutta voi olla yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuminen tai kuluttajien käytöksen muuttaminen – kunhan tavoite on selkeä ja sitä arvioidaan jatkuvasti.
Käyttäjälähtöisyyden osalta tutkitaan median rakenteellisia ratkaisuja ja käytettävyyttä. Millaista toimintaa ja tunnetta median pitäisi käyttäjässä herättää, jotta tavoiteltava vaikuttavuus on mahdollista saavuttaa? Käytettävyyttä arvioidaan suhteessa medialle asetettuihin tavoitteisiin mutta myös osana organisaation muuta mediakokonaisuutta.

Vastuullisuus
Heidi Korva
Heidi Korva (YTM) on viestintästrategi, konsultti ja kouluttaja, joka on tehnyt töitä vastuullisuusviestinnän parissa 15 vuoden ajan. Hän auttaa asiakkaitaan vastuullisuusviestinnän kehitysprojekteissa ja innostuu strategisesta viestinnästä ja muutoksen aikaan saamisesta. Heidi on myös Procomin Vuoden viestintäammattilainen 2015. Vapaa-ajalla hän kirmaa metsissä lenkkikengät tai sukset jalassa.
VASTUULLISUUDEN ARVIOINTI: Heidi arvioi Oma Media -arviossa medioiden vastuullisuutta. Oma Media -arvioon voi halutessaan sisällyttää arvioinnin myös vastuullisuudesta. Arvioinnin voi sisällyttää mihin tahansa mediamuotoon. Se sisältyy automaattisesti vuosikertomusten arviointiin. Kaikissa medioissa vastuullisuus ei ole esillä, ja sen takia vastuullisuuden arviointi on lisäalue, jonka voi pienellä lisähinnalla sisällyttää arvioon. Vastuullisuuden arvioinnin hinta on 390 euroa + alv.
Vastuullisuuden arviointi tehdään median ominaispiirteet huomioiden. Heidi tarkkailee esimerkiksi sitä, kuinka hyvin media onnistuu puhuttelemaan kohderyhmiään ja miten se tarjoaa tietoa vastuullisuustyön kokonaisuudesta – myös vaikeista teemoista. Kokonaiskuvan saamiseksi Heidi saattaa kurkata kilpailuun osallistuvan median lisäksi myös organisaation nettisivuille.

Podcastit
Juhani Pajunen
Juhani Pajunen on Suomen suurimman podcast-tuotantoyhtiö Suomen Podcastmedian perustaja ja hänellä on 20 vuoden kokemus audion käytöstä viestinnän työkaluna. Ennen Podcastmediaa hän on työskennellyt viestintätoimistoissa ja STT:llä. Juhani toimii myös neuvonantajana Viestintätoimisto Sourcessa ja oli tuomaroimassa Finnish Communications Awardisia viime vuonna.
PODCASTIEN ARVIOINTI: Juhani arvioi Oma Mediassa podcasteja ja keskittyy arviossaan siihen, millainen bisneshaaste podcastin taustalla on ollut ja miten podcast on siihen vaikuttanut. Lisäksi Juhani keskittyy podcastin tulosten mittarointiin, etenkin muihin kuin kuuntelumääriin, sekä podcastin rakenteen eheyden arviointiin.

Vastuullisuus, vuosikertomukset
Riikka Rantakari
Riikka Rantakari (VTM) on kestävän kehityksen ja vastuullisuuden asiantuntija, jonka missiona on auttaa yrityksiä ja organisaatioita toimimaan kestävästi ja vastuullisesti. Hän on yli 20 vuotta kestäneen vastuullisuusuransa aikana ollut kehittämässä kymmenien yritysten vastuullisuusstrategioita, -ohjelmia ja -viestintää. Riikka on avoimen sidosryhmäyhteistyön ja läpinäkyvän viestinnän puolestapuhuja sekä kannustaa hyödyntämään raportointia niin johtamisen kuin viestinnän työkaluna. Riikka toimii vuonna 2010 perustamansa FitComm Oy:n toimitusjohtajana sekä ProComin kestävän kehityksen viestinnän verkoston puheenjohtajana. FitComm on yritysvastuuverkosto FIBS ry:n virallinen partneri.
Vapaa-ajalla Riikan tapaa liikkumasta perheen kanssa kävellen, juosten, hiihtäen, pyöräillen, puntteja nostellen. Lisäksi Riikka valmentaa jalkapalloa ja toimii luottamushenkilönä eri yhdistyksissä.
VUOSIKERTOMUSTEN VASTUULLISUUDEN ARVIOINTI: Vuosikertomusten vastuullisuuden ja kestävän kehityksen näkökulman arvioinnissa kiinnitetään huomioita seuraaviin seikkoihin: strategisuus, olennaisuus, tavoitteet ja toimenpiteet, tulevaisuus sekä selkeys. Myös raportointivaatimusten muutoksiin vastaaminen ja valmistautuminen huomioidaan.

Toimintakertomus & tilinpäätös, vuosikertomukset
Tero Huovinen
Tero Huovinen on pian jo 25 vuoden ajan työskennellyt pörssiyhtiöiden viestinnän, talous- ja vastuullisuusasioiden parissa ja hänellä on laaja kokemus yhtiöiden talousraportoinnista isoissa kansainvälisissä organisaatioissa, kuten Kemirassa ja Teliassa. Teron intohimona on yritysten taloudellisen brändin vahvistaminen niin taloudellisen suoriutumisen kuin viestinnällisen vaikuttamisen kautta.
Tero työskentelee tällä hetkellä Milttonissa johtavana asiantuntijana ja on viimeisen kahden vuoden aikana saanut olla vaikuttamassa useiden yhtiöiden pörssitaipaleen alkuun listautumisprojektien kautta. Lisäksi Tero on ProComin hallituksen jäsen ja talousvaliokunnan puheenjohtaja. Hän on myös toiminut muun muassa Kemianteollisuus Ry:n viestintävaliokunnan puheenjohtajana ja Suomen IR-yhdistyksen hallituksen jäsenenä (mm. varapuheenjohtajana).
Vapaa-ajallaan Tero vie lapsiaan jalkapalloharjoituksiin ja laskettelurinteeseen sekä mökkeilemään. Jos aikaa riittää, Tero pelaa mielellään salibandya tai tekee pitkän kävelylenkin.
TOIMINTAKERTOMUKSEN JA TILINPÄÄTÖKSEN ARVIONTI: Taloudellisen katsauksen osalta arvioinnissa kiinnitetään huomiota raportoinnin avoimuuteen, oleellisten tietojen selkeään esittämiseen ja raportin käyttäjäystävällisyyteen.
Pidätämme oikeudet muutoksiin.